Kurczak w potrawce 

Czas:   1 ? godz

 

Składniki

1 duży kurczak
sól
słodka papryka
100 g boczek wędzony surowy
1/5 cebula
? l rosołku
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
200 g śmietany
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka posiekanej pietruszki

Wartość odżywcza n.o ok. 500 kcal

 

Przygotowanie

Umyte kawałki kurczaka posolić, każdy kawałek przyprawić papryką. Boczek pokroić w cienkie paski i podsmażyć na złoty kolor.
Namoczony rzymski garnek wyłożyć podsmażonym boczkiem, na to ułożyć kurczaka, posypać posiekaną cebulą i polać rosołkiem. Piec pod przykryciem.
Podczas pieczenia 2 razy dolać dodatkowo rosołku. Przygotować sos łącząc go ze śmietaną i mąką ziemniaczaną, sokiem z cytryny i pietruszką.

Podawać z ryżem, ziemniakami lub tostem.

Inne sposoby:
Można łączyć z uprzednio podgotowanym groszkiem, kawałkami kalafiora lub pieczarkami.

Potrawka niedzielna
Do powyższego kurczaka dodajemy 200 g w paski pokrojonych peklowanych ozorków wołowych i 300 g ugotowanych szparagów. Dusimy wszystko razem 10 minut.

Potrawka Kopenhaska
W sosie rozpuścić 100 g tłustego śmietankowego serka twarożkowego. Dodać odrobinę aquavitu, sporo świeżo zmielonego pieprzu i kwaśnej konfitury.

 

Wróć do przepisów