Kurczak gotowany  - przepis bazowy do wielu potraw na zimno i ciepło
Kurczaka takiego można dodawać do różnych sałatek i potrawek.

Ćwiartki kurczaka dusić w wywarze rosołowym ? l  i ? l wina w rzymskim garnku. Do kurczaka dodać pokrojony seler naciowy, 3 ząbki czosnku, 1 goździk, 1 liść laurowy, 3 ziarenka pieprzu, sporo posiekanej pietruszki i tymianku.
Podawać na zimno lub ciepło z zielonym sosem i mocno czosnkowym majonezem.

 

Gotowany kurczak w sosie orzechowym

Kurczaka ugotowanego tak jak w powyższym przepisie, jednakże bez wina.
150 g białego pieczywa namoczyć w 3 szklankach gorącego wywaru.
125 g orzechów włoskich drobno zmielić i wymieszać z olejem orzechowym, doprawić posiekaną pietruszką, posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem. Wszystko dobrze wymieszać na gładki sos. Dodać do gorącego kurczaka.

Gotowany kurczak z oliwkami

Kawałki kurczaka przed gotowaniem wg. przepisu bazowego podsmażyć na patelni.
W połowie duszenia  dodać startą skórkę z pomarańczy (pomarańcze muszą być ekologiczne, nie traktowane chemicznymi środkami konserwującymi, jak niestety większość na rynku), sok pomarańczowy, 1 op. Przygotowanych warzyw rosołowych, imbir. Przyprawić pieprzem, dodać 100 g wypestkowanych oliwek i 4 łyżki posiekanej pietruszki. Podusić jeszcze Ok 15 min.

Kurczak z papryką
1 czerwoną , 1 zieloną paprykę, 100 g drobno pokrojonej szynki - dusić wraz z kurczakiem. Dodać białego wina. Sos przyprawić Brandy i wyciśniętym ząbkiem czosnku.

Kurczak na figach
Przygotowane kawałki kurczka ułożyć na 1 kg fig pociętych w krążki.
Dodać 2 pomidory pokrojone w kawałki, posiekaną cebulę i 50 g orzeszków piniowych (posypać). Doprawić solą, pieprzem i kolendrą, polać wywarem.

Kurczak (podroby) z migdałami
50 g drobno pokrojonego białego chleba ułożyć w namoczonym rzymskim garnku, posypac 50 g posiekanymi migdałami. Podroby drobno posiekać, 6 ząbków czosnku i cebule posiekac, podypać po chlebie. Doprawić kolendrą, solą, słodką papryką. Polać 1 szk wywaru.

 

Wróć do przepisów