Pieczeń marynowana 

Czas:    ok. 2 godziny

 

Składniki:

Marynata:

1/8  l ocet winny 6%

1/2  l  maślanka

sól

pieprz

1 liść laurowy

kawałek skórki z cytryny nietraktowanej środkami konserwującymi

 

750 g wieprzowiny (kawałek z uda lub łopatki)
świeżo zmielony pieprz
1 cebula
pomidory
1 łyżka bułki tartej
rosołek
mąka do sosu

 

Przygotowanie

Składniki marynaty wymieszać i zalać nią mięso. Odstawić do lodówki na 48 godzin.
Wytarte mięso (z marynaty) natrzeć solą i pieprzem. Włożyć do rzymskiego garnka wcześniej namoczonego w wodzie, dodać szklankę marynaty, przykryć garnek i piec, po godzinie dodać pokrojoną cebulę i pomidory, ewentualnie trochę marynaty.
Po upieczeniu przygotować sos ze zlanego przez sito płynu, dodatkowego rosołku i mąki.

 

 

Wróć do przepisów