Baranina korzenna / czas przygotowania ok 1,5 godz

 

Składniki

 

0,6 kg baraniny

1 ząbek czosnku

?  łyżeczki imbiru w proszku

odrobina kminiu rzymskiego

pieprz Cayenne

sproszkowana curry

sól

1 łyżka oleju

2 łyżki soku z cytryny

50 g rodzynek

50 g orzechów włoskich 

2 łyżki brązowego cukru

200 gkwaśniej śmietany

1 łyżeczka szafranu

1 łyżka mąki lub skrobi ziemniaczanej do zagęszczenia sosu

 

Wartość odżywcza 600 kcal

 

Umyć i oczyścić mięso z błon. Następnie pociąć na kawałki średniej wielkości. Wycisnąć czosnek, wymieszać z przyprawami i łyżką oleju, dodać sok z cytryny i 2 łyżki wody. Marynatą zalać mięso, wymieszać, marynować przez 2 dni. Po dwóch dniach mięso przełożyć do namoczonego uprzednio garnka rzymskiego. Po godzinie pieczenia dodać pozostałe składniki oprócz szafranu i mąki.

Po zapieczeniu wszystkich składników dodać wymieszany z ciepłą wodą szafran i mąkę. Dusić przez kilka minut.

Do potrawy pasują duszone warzywa jak kalafior lub brokuły