Baranina korzenna / czas przygotowania ok 1,5 godz
Składniki
0,6 kg baraniny
1 ząbek czosnku
? łyżeczki imbiru w proszku
odrobina kminiu rzymskiego
pieprz Cayenne
sproszkowana curry
sól
1 łyżka oleju
2 łyżki soku z cytryny
50 g rodzynek
50 g orzechów włoskich
2 łyżki brązowego cukru
200 gkwaśniej śmietany
1 łyżeczka szafranu
1 łyżka mąki lub skrobi ziemniaczanej do zagęszczenia sosu
Wartość odżywcza 600 kcal
Umyć i oczyścić mięso z błon. Następnie pociąć na kawałki średniej wielkości. Wycisnąć czosnek, wymieszać z przyprawami i łyżką oleju, dodać sok z cytryny i 2 łyżki wody. Marynatą zalać mięso, wymieszać, marynować przez 2 dni. Po dwóch dniach mięso przełożyć do namoczonego uprzednio garnka rzymskiego. Po godzinie pieczenia dodać pozostałe składniki oprócz szafranu i mąki.
Po zapieczeniu wszystkich składników dodać wymieszany z ciepłą wodą szafran i mąkę. Dusić przez kilka minut.
Do potrawy pasują duszone warzywa jak kalafior lub brokuły