Baranina Riviera /  przygotowanie ok. 2 godz

 

Składniki

 

ok. 1 kg baraniny 

30 g pasków tłustego wędzonego boczku

3 cebule

1 ząbek czosnku

1 łyżka masła

1 liść laurowy

250 g marchwki

250 g białej podłużnej rzepy 

1 kawełek tłustej skóry (wieprzowej)

odrobna startej skórki z ekologicznej pomarańczy

sól

świeżo zmielony pieprz

0,5 szklanki  białego wina

0,5 szklanki rosołku

Wartość odżywcza ok. 700 kcal

 

Przygotowanie

 

Mięso umyć, osuszyć, pokroić na duże kawałki. Następnie kawalki mięsa naszpikować paskami boczku. Obsmażyć wraz z dorobno pokrojoną cebulą i czosnkiem na patelni w maśle obracając kilka razy. Marchewkę i rzepę obrać i pokroić, włożyć do namoczonego garnka rzymskiego. Obsmażone mięso wraz z cebulą ułożyć na warzywach. Na to położyć skórę wieprzową. Doprawić solą, pieprzem i startą skórką pomarańczową. Polać winem i rosołkiem, przykryć naczynie i piec.

 

Do potrawy pasują ziemniaki bądź białe pieczywo.