Pane RÖMERTOPF® - podłużna forma do wypieku chleba Kod produktu 25005...
Garnek rzymski RÖMERTOPF® Pane - okrągły :Kod produktu 24905 średnica...
Garnek rzymski Standardowy Klasyczny :Kod produktu 11105 Rozmiary...
Garnek rzymski Duży Rustico RÖMERTOPF® : Kod produktu 12905 Rozmiar...
Garnek rzymski Jubileuszowy RÖMERTOPF® Kod produktu 14005 Rozmiary...
Standardowy Swing RÖMERTOPF® : Kod produktu 21105 Rozmiary zewnętrzne...
Garnek rzymski Mały Klasyczny :Kod produktu 10905 Rozmiary zewnętrzne...
Garnek rzymski Standardowy Modern Look RÖMERTOPF® Kod produktu 11505...
Baranina Riviera / przygotowanie ok. 2 godz
Składniki
ok. 1 kg baraniny
30 g pasków tłustego wędzonego boczku
3 cebule
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
1 liść laurowy
250 g marchwki
250 g białej podłużnej rzepy
1 kawełek tłustej skóry (wieprzowej)
odrobna startej skórki z ekologicznej pomarańczy
sól
świeżo zmielony pieprz
0,5 szklanki białego wina
0,5 szklanki rosołku
Wartość odżywcza ok. 700 kcal
Przygotowanie
Mięso umyć, osuszyć, pokroić na duże kawałki. Następnie kawalki mięsa naszpikować paskami boczku. Obsmażyć wraz z dorobno pokrojoną cebulą i czosnkiem na patelni w maśle obracając kilka razy. Marchewkę i rzepę obrać i pokroić, włożyć do namoczonego garnka rzymskiego. Obsmażone mięso wraz z cebulą ułożyć na warzywach. Na to położyć skórę wieprzową. Doprawić solą, pieprzem i startą skórką pomarańczową. Polać winem i rosołkiem, przykryć naczynie i piec.
Do potrawy pasują ziemniaki bądź białe pieczywo.