Baranina Riviera / przygotowanie ok. 2 godz
Składniki
ok. 1 kg baraniny
30 g pasków tłustego wędzonego boczku
3 cebule
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
1 liść laurowy
250 g marchwki
250 g białej podłużnej rzepy
1 kawełek tłustej skóry (wieprzowej)
odrobna startej skórki z ekologicznej pomarańczy
sól
świeżo zmielony pieprz
0,5 szklanki białego wina
0,5 szklanki rosołku
Wartość odżywcza ok. 700 kcal
Przygotowanie
Mięso umyć, osuszyć, pokroić na duże kawałki. Następnie kawalki mięsa naszpikować paskami boczku. Obsmażyć wraz z dorobno pokrojoną cebulą i czosnkiem na patelni w maśle obracając kilka razy. Marchewkę i rzepę obrać i pokroić, włożyć do namoczonego garnka rzymskiego. Obsmażone mięso wraz z cebulą ułożyć na warzywach. Na to położyć skórę wieprzową. Doprawić solą, pieprzem i startą skórką pomarańczową. Polać winem i rosołkiem, przykryć naczynie i piec.
Do potrawy pasują ziemniaki bądź białe pieczywo.