Baranina orientalna w pomidorach / czas przygotownia ok 1,5 godz

 

0,5 kg baraniny gulaszowej

sól

świeżo zmielony pieprz

2 łyżki oleju

2 duże cebule

2 ząbki czosnku

1 mała puszka pomidorów

2 obrane ziarenka kardamonu

5 szt. sproszkowanych goździków 

kolendra 

kmin

kurkuma 

150 ml jogurtu

100 ml śmietany

 

Wartość odżywcza ok. 400 kcal na osobę

 

Przygotowanie

Mięso umyć, osuszyć, posolić, natrzeć pieprzem. Podsmażyć na patelni w oleju. Dodać posiekaną cebulę i czosnek. Poddusić. Przełożyć do namoczonego rzymskiego garnka.

Pomidory doprawić egzotycznymi przyprawami wedle uznania. Podane ilości przypraw są sugerowane.

Dodać jogurt i śmietanę. Przykryć naczynie i dusić.

Do potrawy podajemy arabski chleb