Najczęściej kupowane

Ogórki duszone

Skandynawia

duszenie 45 minut

250 kcal

 

600 g ogórków gruntowych

200 g pomidorów

200 g cebuli, sól

świeżo zmielony pieprz

50 g wędzonego boczku

1 łyżka mąki

125 ml kwaśnej śmietany

2 łyżki koperku

odrobina cukru

odrobina octu

 

Ogórki obrać, pomidory sparzyć i również obrać ze skórki. Cebulę pokroić w krążki. Wszystko to włożyć do namoczonego garnka rzymskiego. Doprawić solą i pieprzem. Boczek pokroić w kostkę, dobrze zesmażyć i wraz z tłuszczem dodać do warzyw. Oprószyć mąką i polać śmietaną. Naczynie przykryć, wstawić do zimnego piekarnika i włączyć na 180-200 stopni. Po upieczeniu doprawić koperkiem, odrobiną octu i cukru.