Zapiekanka z cukini
Szwajcaria
zapiekanie 50 minut
kalorie 400 kcal
200 g cebuli
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
100 g ziaren dyni
700 g cukini
125 g gęstej śmietany
świeżo zmielonego pieprzu
odrobina startej gałki muszkatołowej
2 jajka
125 g chudej gotowanej szynki
tłuszcz do wysmarowania naczynia
Drobno pokrojoną cebulę i czosnek podsmażyć na maśle, dodać nasion dyni, chwilę podsmażyć. Cukinię obrać pokroić w kostkę i zmiksować wraz z Creme fraiche i żółtkami. Masę doprawić i połączyć z ubitymi na sztywną pianę białkami, z podsmażoną cebulą i pokrojoną w paski szynką. Namoczony garnek rzymski natłuścić. Całą masę przełożyć do naczynia. Przykryć naczynie, wstawić do zimnego piekarnika i włączyć na 180-200 stopni. 15 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę. Podawać z białym pieczywem.