Warzywa z krewetkami

czas zapiekania 45 minut

kalorie 250 kcal

 

 

Po 200 g:

pora

brokuła (lub kalafiora)

groszku / śwież lub mrożony

dymki

1/4 l rosołku

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka sosu Worchester

świeżo zmielony pieprz

1 łyżka mąki

2 łyżki masła

250 g krewetek

 

Pory pokroić w krążki, brokuła podzielić na różyczki, zielony groszek rozmrozić, dymkę posiekać. Wszystko przełożyć do namoczonego garnka rzymskiego. Zasmażyć mąkę z masłem, dodać rosołku, soku z cytryny, sosu Worchester, pieprzu, dokładnie wymieszać. Polać warzywa. Na tej samej patelni krótko podsmażyć krewetki, przełożyć do warzyw. Przykryć naczynie, wstawić do zimnego piekarnika i włączyć na 180-200 stopni.15 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę