Najczęściej kupowane

Moussaka

pieczenie 1 godzina

kalorie 600 kcal

 

800 g oberżyny

sól

2 cebule

3 łyżki oliwy

600 g młodej baraniny mielonej

1 mała puszka pomidorów

1/8 l białego wina

świeżo zmielony pieprz

odrobina cukru

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka oregano

2 łyżki posiekanej pietruszki

100 ml mleka

2 łyżki bułki tartej

100 ml śmietany

50 g startego sera

1 łyżka mąki

2 łyżki soku z cytryny

2 żółtka

40 g masła

starta gałka muszkatołowa

 

Umyte oberżyny pokroić w plastry, posolić i odstawić. Po 10 minut spłukać wodą. Drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na oliwie, dodać mięso, mieszając zarumienić. Dodać pomidory i wino. Doprawić pieprzem, solą, cukrem, cynamonem, oregano i pietruszką. Bułkę tartą wymieszać z serem. Mleko razem ze śmietaną zagotować, doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Mieszająć dodać ser i startą gałkę muszkatołową. Zagęścić żółtkami wymieszanymi z odrobiną wody i mąki. Namoczony garnek rzymski wysmarować dobrze masłem, następnie warstwowo układać oberżyny, polewać sosem mięsnym i sosem białym. Posypać płatkami masła. Piec pod przykryciem.