Skandynawska zapiekanka rybno kalafiorowa. 

Czas zapiekania  45 min. 

Porcja dla jednej  osoby to ok. 350 kcal=1465  kJ

 

Składniki

1 duży kalafior

700 g ryby np. łososia

1 cytryna

2 łyżki masła

100 g tłustego twarożku śmietankowego (np. Philadelphia)

2 łyżki płatków migdałów

2 łyżki posiekanego koperku

1 łyżka Aquavitu lub innej wódki kminkowej

1 filiżanka wody z ugotowanego kalafiora

 

Kalafior podzielić na różyczki, umyć i gotować 5 min w osolonej wodzie, odcedzić. Filety ryby umyć i skropić sokiem z cytryny. Kalafiora i rybę ułożyć w namoczonym garnku rzymskim.  Obłożyć płatkami masła. Resztę składników wymieszać z filiżanką wody po ugotowanym kalafiorze i polać zapiekankę.

Podawać z ziemniakami.