Zapiekanka ziemniaczano-twarożkowa

Czas zapiekania 40 min.

Porcja dla jednej osoby to ok. 500 kcal = 2093 kJ.

 

Składniki:

 

500 g twarożku śmietankowego (20 % tłuszczu)

1/8 l mleka

sól

świeżo zmielony pieprz

2 łyżki kaprów

1 ogórek konserwowy

2 łyżki szczypiorku

1 łyżka ketchupu

3 pomidory

500 g ugotowanych ziemniaków

200 g kiełbasy (czosnkowej)

1 łyżka masła

Twarożek wymieszać  z mlekiem, solą, pieprzem, kaparami, drobno pokrojonym ogórkiem, szczypiorkiem i ketchupem. Pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Obrane ziemniaki pokroić w plastry. Kiełbasę obrać i pokroić w paski. Wszystko wymieszać z masą serową i przełożyć do namoczonego garnka rzymskiego. Na wierzchu ułożyć płatki masła.