Belgijski pasztecik  

Czas zapiekania ok. 75 min.

Całość: 3100 kcal = 13392kJ

 

Składniki:

 

400 g wątroby wołowej

200 g mięsa wieprzowego

1 cebula

300 g mrożonego ciasta francuskiego listkowego

150 g plasterków boczku

1 liść laurowy

odrobina tymianku

1 łyżka majeraneku

1 ząbek czosnku

2 łyżki winiaku (brandy, koniaku)

sól

świeżo zmielony pieprz

 

Wątrobę, mięso i cebulę rozdrobnić w malakserze, bądź przepuścić przez maszynkę do mięsa. Płaty ciasta lekko zachodzące na siebie ułożyć na omączonej gładkiej powierzchni (stolnica, stół)  i rozwałkować na większy kawałek. Ciastem wyłożyć namoczony garnek rzymski tak, aby brzegi przykryte były ciastem, wystające ponad brzeg naczynia ciasto odciąć i użyć do przykrycia masy (po ponownym rozwałkowaniu). Na cieście ułożyć plastry boczku. Do zmielonej masy dodać rozgnieciony liść laurowy, majeranek, tymianek, wyciśnięty ząbek czosnku, winiak, sól i pieprz. Wszystko wymieszać. Przełożyć do naczynia na warstwy boczku. Przykryć pozostałym ciastem i skleić z brzegami wystającego ciasta. Ciasto ponakłuwać widelcem, bądź ostrym nożem. Piec pod przykryciem, 20 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę.