Zapiekanka Makkaroni   

Sycylia.

Czas zapiekania ok. 1 godz. 

Porcja dla jednej osoby to ok. 750 kcal = 3138 kJ

 

Składniki:

 

300 g Makkaroni (rodzaj makaronu ? długie puste rurki dł. 30 cm, grubość 3 mm)

sól

3 jaja

150 g mielonej wołowiny bez tłuszczu (tatar)

3 łyżki siekanych orzechów (do wyboru)

1 ząbek czosnku

mała cebula

sól

świeżo zmielony pieprz

2 łyżki posiekanej pietruszki

1 mała puszka pomidorów

1 łyżka ketchupu

1/8 litra soku pomidorowego

80 g salami

80 g startego sera

50 g masła

Makkaroni ugotować w osolonej wodzie tak, aby nie były do końca miękkie, odcedzić. Ugotować na twardo 2 jaja, obrać, pokroić na plasterki. Mięso wymieszać z surowym jajem, orzechami, rozgniecionym czosnkiem i zmiksowaną cebulą, doprawić solą, pieprzem, i pietruszką. Formować małe klopsiki. Do namoczonego garnka rzymskiego przełożyć 1/3 Makkaroni, obłożyć pokrojonymi jajami i klopsikami. Wymieszać zmiksowane pomidory z kechupem i sokiem pomidorowym. Polać pierwszą warstwę w naczyniu. Ułożyć następną warstwę makaronu, na to plasterki salami i połowę startego sera, polać sosem. Przykryć ostatnią warstwą makaronu, posypać serem i polać sosem. Obłożyć płatkami masła. Piec pod przykryciem, zdjąć pokrywę 10 minut przed końcem pieczenia.