Serbska wieprzowina z ryżem na ostro

Czas pieczenia ok. 1 godz.

Porcja dla jednej osoby to ok. 600 kcal = 2511 kJ

 

Składniki

 

500 g mięsa wieprzowego na gulasz

2 łyżki smalcu

sól

2 ząbki czosnku

2 cebule

2 papryki

200 g ryżu

? l rosołu

400 g pomidorów

ostre papryczki lub papryka w proszku, ilość wg. uznania

 

Mięso umyć  i pokroić na małe kawałki, smażyć na smalcu. Dodać sól, posiekany czosnek i cebulę i papryczkę (lub paprykę w proszku). Lekko podsmażyć, następnie przełożyć do garnka rzymskiego.  Do mięsa dodać pokrojone w plasterki papryki, posypać ryżem i polać rosołkiem. Obrane pomidory pokroić w plasterki i dodać do pozostałych składników, lekko zamieszać. Naczynie przykryć. Potrawa powinna być bardzo ostra.