Garnek rzymski RÖMERTOPF® Pane - okrągły :Kod produktu 24905 średnica...
Garnek rzymski Jubileuszowy RÖMERTOPF® Kod produktu 14005 Rozmiary...
Garnek rzymski Mały Klasyczny :Kod produktu 10905 Rozmiary zewnętrzne...
Garnek rzymski Multi RÖMERTOPF® wielofunkcyjny Kod produktu 15005...
Chlebak RÖMERTOPF- owalny, biały : Kod produktu 81004 44 x 26 x 19,5 cm
Chlebak RÖMERTOPF® - okrągły, biały : Kod produktu 80904Rozmiary...
Naczynie do przechowywania ziemniaków : Kod produktu 41605 Rozmiar ?...
Tagi
Kalafior czarnomorski w pomidorach
pieczenie 40 minut
kalorie 150 kcal
1 duży kalafior
4 świeże pomidory (pokrojone w kostkę)
2 ząbki czosnku
2 cebule
3 łyżki oliwy
1/2 puszki obranych pomidorów
1 filiżanka białego wina
odrobina gałki muszkatołowej
1 łyżka siekanej pietruszki
sól
pieprz
Kalafiora podzielić na różyczki odcinając łodygę, namoczyć przez 30 minut w osolonej wodzie (w celu pozbycia się ewentualnych insektów), dobrze odsączyć z wody. Posiekaną cebulę i czosnek podsmażyć w oliwie, do tego dodać kawałki kalafiora, i również przez parę minut smażyć. Przełożyć do namoczonego uprzednio w wodzie garnka rzymskiego. Przykryć pomidorami, dodać wina. Doprawić solą, pieprzem i startą gałką. Wstawić do zimnego piekarnika i włączyć na 180-200 stopni. Piec przez ok. 30-40 minut. Po upieczeniu doprawić posiekaną pietruszką.